Lecție de demnitate din Africa de Sud : Ministrul sud-african de externe îi spune lui Blinken: Suntem suverani și vom face lucrurile în felul nostru

9 august 2022 (EIRNS) – Românii ar putea lua o lecție de la liderii africani care nu primesc ordine de la elitele arogante. Ministrul sud-african de externe, Naledi Pandor, a declarat luni reporterilor, cu secretarul de stat american Tony Blinken așezat lângă ea, că se opune “intimidării condescendente” venite din partea Occidentului: “Pentru că atunci când credem în libertate – așa cum spuneam, este vorba de libertate pentru toată lumea – nu puteți să spuneți că, deoarece Africa face un lucru, veți fi apoi pedepsiți de Statele Unite…. Un fapt care clar îmi displace este să mi se spună “ori alegi asta, sau altfel…”. Când un ministru îmi vorbește astfel… cu siguranță nu voi fi intimidată în acest fel și nici nu m-aș aștepta ca vreo altă țară cu adevărat africană să accepte să fie tratată [astfel].”

Blinken se află într-o călătorie în trei țări din Africa, o călătorie prezentată ca fiind menită să contracareze influența rusă și chineză în zonă. În conferința de presă comună susținută de Blinken și Pandor după ce a avut loc primul dialog strategic SUA-Africa de Sud din ultimii aproape opt ani, Pandor a punctat trei idei cheie, pe lângă refuzul său de a se alătura blocurilor geopolitice:

În ceea ce privește promovarea de către Blinken a “democrației”, una dintre cele patru priorități americane din “Strategia pentru Africa Subsahariană” a administrației, Pandor a recomandat:

În ceea ce privește China și Africa: “Țările sunt libere să stabilească relații cu diferite țări. Țările africane care doresc să aibă relații cu China, să o facă, indiferent de forma specifică a relațiilor. Nu putem fi părtași la conflictul dintre China și Statele Unite ale Americii, și pot spune că acest lucru provoacă instabilitate pentru noi toți, deoarece afectează sistemul economic global. Sperăm cu adevărat că Statele Unite și China vor ajunge la un punct de convergență în care să putem urmări cu toții dezvoltarea și creșterea economică pentru toate țările noastre, deoarece acest lucru este extrem de important pentru noi toți. Acestea sunt două mari puteri, cele mai mari două economii din lume. Trebuie să găsească o modalitate de a lucra împreună pentru a ne permite să creștem.”

“Dacă tactica ta este să abordezi țările africane și să le spui: “Ascultați, trebuie să fiți democrați și să folosiți modelul nostru care funcționează”, cred că va duce inevitabil la unele eșecuri”.” Toate țările și popoarele merită dreptul de a-și exercita drepturile civile și politice, dar întrebarea este cum ar trebui abordat acest lucru”, a spus ea. Ea a remarcat că “au existat o mulțime de interferențe externe în Africa [care] au alimentat conflictele în multe țări africane, au alimentat instabilitatea și au sprijinit grupurile de opoziție împotriva luptătorilor pentru eliberare și așa mai departe”, o mare parte provenite din interese străine pentru “marea bogăție minerală a Africii”.

De asemenea, Pandor a vorbit elocvent împotriva războiului și a “apartheidului” în care sunt forțați să trăiască palestinienii, ca un exemplu al dublului standard pe care îl joacă adesea cei care spun că apără principiile Cartei ONU: “La fel de mult ca și poporul ucrainean, poporul palestinian își merită teritoriul și libertatea. Și ar trebui să fim la fel de îngrijorați de ceea ce se întâmplă cu poporul palestinian ca și de ceea ce se întâmplă cu poporul ucrainean.”

Africa de Sud face parte din organizația BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) care lucrează activ la un nou sistem economic și financiar, proiectat pentru a permite tuturor națiunilor accesul la dezvoltare economică.