Cerem convocarea unei conferințe internaționale pentru a stabili o nouă arhitectură de securitate și dezvoltare pentru toate națiunile

Februarie 2022, apel al Institutului Schiller

Wold Land-Bridge, un proiect de coridoare de dezvoltare propus de Institutul Schiller după ’89 pentru a asigura o nouă arhitectură a păcii

Odată cu escaladarea crizei din Ucraina, oamenii din întreaga lume se întreabă și își întreabă liderii politici cum se vor sfârși toate acestea. Ne îndreptăm oare spre o confruntare globală de proporții, poate chiar termonucleară? Ne confruntăm cu o criză a rachetelor din Cuba înversată, și mai periculoasă? Va putea supraviețui omenirea?

În spatele acestui pericol foarte real de război și în spatele cauzei lui se află explozia întregului sistem financiar transatlantic. O bulă speculativă de aproape 2 cvadrilioane de dolari, formată din produse derivate și datorii, se sparge deja. Un proces hiperinflaționist a fost declanșat la nivel global, însoțit de o prăbușire a economiilor fizice ale națiunilor occidentale. City of London și Wall Street, proprietarii acestui sistem falimentar, sunt disperați să distrugă orice alternativă funcțională la sistemul lor – cum ar fi alianța dintre Rusia și China în jurul Belt and Road Initiative (Noul drum al mătăsii), care include în prezent aproape 150 de națiuni -, iar establishmentul financiar a declarat în mod deschis că aceasta este miza.

La fel a făcut și Vladimir Putin, care a afirmat în mod corect că expansiunea implacabilă a SUA/Marea Britanie/NATO spre est, până la granițele Rusiei, este determinată de această politică economică și că amenință securitatea națională a Rusiei într-un mod pe care Rusia nu îl poate accepta.

Prin urmare, pentru a stopa marșul spre război, este necesară o abordare mai fundamentală, și anume stabilirea unei paradigme cu totul noi, care va asigura securitatea și dezvoltarea economică a fiecărei națiuni de pe planetă. Singurul precedent recent în acest sens, în Occident, este Pacea Westfalică din 1648, care a pus capăt la 150 de ani de războaie religioase în Europa. Acest tratat a fost elaborat doar în momentul în care toate părțile și-au dat seama că, dacă  continuau pe calea pe care o luaseră, nu puteau exista învingători și puteau fi puțini supraviețuitori. Au ales să creeze o nouă paradigmă bazată pe apărarea intereselor celuilalt și pe premisa că securitatea tuturor era prima condiție pentru securitatea fiecărei părți.

Aceasta este lecția cheie a Păcii Westfalice pentru zilele noastre. Lumea de astăzi se află la o răscruce similară. Dacă politicile geopolitice actuale continuă, războiul nuclear devine o posibilitate foarte reală – după care nu vor exista câștigători și, cel mai probabil, nici supraviețuitori.

În schimb, trebuie convocată imediat o conferință internațională după modelul Păcii Westfalice. Interesul fundamental al tuturor părților este de a se asigura că interesele economice și de securitate esențiale ale fiecăreia dintre ele sunt luate în considerare – cu alte cuvinte, o ordine bazată pe beneficiul celuilalt, pe binele comun sau bunăstarea generală și pe o dragoste subiacentă pentru întreaga omenire.

Sistemul economic trebuie, de asemenea, să fie reformat drastic pentru a exprima această perspectivă. Renumitul economist american Lyndon LaRouche a specificat în detaliu cum ar funcționa un astfel de sistem, pe baza a ceea ce el a numit “cele patru legi” ale sale:

1.) Reaplicarea imediată a legii Glass-Steagall, instituită de președintele american Franklin D. Roosevelt, fără modificări, ca principiu de acțiune. Aceasta înseamnă să supunem întreaga bulă financiară speculativă la o procedură de faliment și de reorganizare.

2.) Instituirea un sistem bancar național, de sus în jos și definit riguros, așa cum a fost specificat de primul secretar al Trezoreriei americane, Alexander Hamilton.

3.) Scopul utilizării unui astfel de sistem național de credit este de a mări productivitatea forței de muncă cu intenția de a crește productivitatea fizică-economică și nivelul de trai al persoanelor și gospodăriilor.

4.) Adoptarea unui “program accelerat” pentru a controla fuziunea nucleară, pentru a promova descoperirile științifice fundamentale pe care le necesită creșterea economică și dezvoltarea nelimitată.

Institutul Schiller și fondatoarea sa, Helga Zepp-LaRouche, lansează acest apel pentru a iniția o discuție internațională urgentă, necesară convocării unei astfel de conferințe și pentru a opri așa-numitul “Ceas al Apocalipsei” creat de Bulletin of Atomic Scientists, înainte ca acesta să bată miezul nopții. Este timpul ca instituțiile și persoanele din fiecare națiune să facă un pas înainte și să se alăture mobilizării pentru o conferință internațională care să stabilească o nouă arhitectură de securitate și dezvoltare pentru toate națiunile.

Pentru a semna aici https://schillerinstitute.nationbuilder.com/convoke_an_international_conference_to_establish_a_new_security_and_development_architecture_for_all_nations

sau aici https://www.institutschiller.org/Appel-de-l-Institut-Schiller-a-convoquer-une-conference-internationale-afin-d.html

sau aici https://schillerinstitute.com/de/blog/2022/02/24/petition-fuer-eine-internationale-konferenz-zur-schaffung-einer-neuen-sicherheits-und-entwicklungsarchitektur-fuer-alle-nationen/