Practicile criminale ale WWF în parcurile naturale

de Sébastien Périmony, 2 septembrie 2019

Articol publicat în franceză aici

Pe 24 mai, emisiunea de televiziune Zembla (a televiziunii de stat olandeze BNNVARA n.t.), un fel de Cash Investigation din Olanda, a dat publicității o anchetă devastatoare despre practicile WWF (World Wide Fund for Nature) în parcurile naturale din India și Africa.Potrivit lui Zembla, în numele conservării naturii și al controlului nașterilor, WWF a recurs la mijloace criminale, în deplină impunitate: asasinate, tortură, abuzuri sexuale, distrugerea satelor, sterilizarea bărbaților și femeilor.

Ce caută WWF în aceast scandal? Parcurile sau rezervațiile naturale sunt teritorii protejate de către state pentru a le conserva resursele naturale și patrimoniul istoric și cultural. Sunt zone protejate mai mult sau mai puțin complet, prin reglementări, dar și prin supraveghere armată. Într-o rezervație naturală strictă, de exemplu, orice activitate și prezență umană este interzisă. Astăzi, aceste parcuri reprezintă 15% din suprafața planetei.

Crearea acestora, în special în țările sărace, este o sursă de conflict: între stat sau comunitatea internațională atunci când este parte interesată, și populațiile indigene care sunt adesea expulzate din zonă sau cărora li se interzice să lucreze acolo, în timp ce nu li se oferă nicio soluție alternativă.Pentru a rezolva aceste tensiuni, statele apelează la ONG-uri, a căror activitate a explodat din 1991 încoace, și mai ales la WWF, care se bucură de un sprijin instituțional puternic. Cum putem preveni ca aceste parcuri să devină zone fără lege?

Rolul WWF

Investigația Zembla arată distrugerea unui sat din regiunea Assam, în estul Indiei, de către paznicii parcului natural Kaziranga, care sunt finanțați în principal de WWF. Care este scopul? Pentru a-i determina pe locuitori să se mute pentru a face loc rinocerilor și tigrilor. Rezultatul: mai mulți morți și mulți răniți.Ancheta denunță, de asemenea, programele de sterilizare desfășurate de WWF în Africa, în jurul parcurilor naturale din Congo, Camerun, Uganda și din alte părți. Și în India, medicii mărturisesc că, între 2005 și 2011, au lucrat pentru WWF în “tabere medicale”, efectuând vasectomii, pentru a ajuta India să-și rezolve “problema exploziei demografice”.

Profesorul și expertul în dezvoltare Bram Büscher confirmă:

Conservarea naturii are o istorie foarte lungă (…) plină de încălcări ale drepturilor omului, cu oameni care au fost strămutați din zone din America de Nord, Africa, America Latină, Asia.

Cei care îndrăznesc să se opună sunt imediat catalogați drept braconieri și adesea uciși de către pădurarii parcurilor, instruiți și plătiți în mare parte de WWF!

În martie, site-ul Buzzfeed a publicat “Războiul secret al WWF”, care confirmă aceste practici. Desfășurată în șase țări pe parcursul unui an, această investigație, bazată pe o sută de interviuri și mii de pagini de documente, inclusiv note confidențiale, a dezvăluit fapte precum acestea, relatate în e-mailuri:

Sătenii au fost biciuiți cu curele, atacați cu macete, bătuți cu bețe de bambus, agresați sexual, uciși de unitățile anti-braconaj susținute de WWF. Personalul de teren al WWF din Asia și Africa a organizat misiuni anti-braconaj cu trupe de șoc de o brutalitate notorie și a aprobat o propunere de ucidere a intrușilor, redactată de un director de parc care a prezidat uciderea a zeci de persoane.(…) WWF a oferit forțelor paramilitare salarii, pregătire și provizii – inclusiv cuțite, binocluri cu vedere pe timp de noapte, echipament de revoltă și bastoane – și a finanțat raiduri în sate

Când a fost publicată această anchetă, chiar și ziarul consensual Le Monde a rezumat o parte din ea. Site-ul Survival International a publicat un apel pentru salvarea Baka din Bazinul Congo:

Pădurile în care ei [Baka] trăiesc și pe care le protejează de generații întregi sunt pe cale să le fie furate. (…) Aceștia sunt evacuați de pe pământurile lor pentru a face loc creării unui nou parc național în Bazinul Congo, Messok Dja, susținut de World Wildlife Fund (WWF). Acest lucru este complet ilegal. Este timpul să decolonizăm protecția naturii.

WWF este un ONG fondat în 1961 de către Prințul Philip de Edinburgh și Prințul Bernhard al Țărilor de Jos. Ambii erau cunoscuți pentru atitudinea lor complice față de naziști în anii 1930, iar altruismul misiunii lor, care le-a permis să preia controlul unor teritorii pline de resurse, în special în Africa, ridică semne de întrebare. Nu este aceasta, de fapt, o nouă formă de colonizare care nu-și spune numele?