SCRISOARE CĂTRE ACTUALII ȘI FOȘTII LEGIUITORI DIN ÎNTREAGA LUME : Urgent: Opriți pericolul de război nuclear!

SCRISOARE CĂTRE ACTUALII ȘI FOȘTII LEGIUITORI DIN ÎNTREAGA LUME

Ciudad de México, 16 noiembrie 2022

Urgent: Opriți pericolul de război nuclear!

Dragi colegi din întreaga lume,

Un grup de actuali și foști legiuitori din Mexic și din alte țări din regiunea
Americii Latine și din Caraibe au organizat două seminarii internaționale în luna octombrie cu tema „Opriți pericolul de război nuclear”.

În cadrul acestor întâlniri, lideri politici și sociali cu orientări ideologice diferite au fost de acord că actuala criză legată de Ucraina „poate duce la o confruntare cu armament nuclear între Rusia și Statele Unite și NATO” și că este urgentă reinstituirea conceptului universal conform căruia „un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie niciodată purtat”, așa cum au declarat recent în ianuarie cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Facem apel la dumneavoastră, actuali și foști legiuitori ai lumii, să vă alăturați acestui efort pe care l-am lansat, pentru a-i îndemna pe toți cetățenii lumii să se unească, pentru a crea o nouă arhitectură internațională de securitate și dezvoltare, care să respecte interesele de securitate ale tuturor națiunilor și care să garanteze dreptul la bunăstare și la dezvoltare economică tuturor oamenilor de pe planetă. După cum a declarat congresmenul Robles Montoya în cadrul seminarului pe care l-am organizat la 27 octombrie: „Aș dori să supun atenției dumneavoastră constituirea unui grup de legiuitori care să reprezinte pe toată lumea de pe toate continentele, dacă este posibil

toate naționalitățile, pentru a merge să dialogheze direct cu guvernele din fiecare țară interesate de pacea mondială”.

La 22 noiembrie vom organiza un al treilea seminar internațional al cărui scop este continuarea procesului de deliberare și de căutare a unor soluții pașnice, inclusiv o
examinare amănunțită a politicilor economice alternative care să înlocuiască speculația, care a generat atâta sărăcie și suferință, cu un sistem de producție și de progres care să satisfacă nevoile unei populații mondiale în creștere.

Așa cum afirmăm în declarația noastră (în anexă): „Binele comun al Întregii Umanități este premisa obligatorie pentru binele fiecărei națiuni în parte”.

Cu salutări fraterne,

Benjamín Robles Montoya Membru al Congresului Federal Congresul Uniunii Mexicane

María de los Ángeles Huerta del Río Fostă membră a Congresului Federal

Congresul Uniunii Mexicane

OpenLetterWithSignaturesEnglish

***

Un al treilea seminar are loc marți, 22 noiembrie
Ora: 9:30 – 12:30 p.m. (EST); 16:30 – 19:30 (ora României)
Unde: Camera Deputaților, Mexico City și pe Zoom (cu traducere simultană în limbile engleză, spaniolă, germană și franceză); și pe schillerinstitute.com.
Înscrieri aici: https://schillerinstitute.nationbuilder.com/conference_20221122

      ***

În anexă: declarația lansată la seminariile trecute

DECLARAȚIA SEMINARIILOR FOȘTILOR ȘI ACTUALILOR LEGIUITORI PENTRU OPRIREA PERICOLULUI DE RĂZBOI NUCLEAR https://schillerinstitute.nationbuilder.com/conference_20221122

Opt luni de război între Rusia și Ucraina cu participarea activă a Statelor Unite și a NATO au provocat mulți morți și răniți, mari distrugeri materiale și consecințe economice și sociale foarte dăunătoare în Europa și în întreaga lume, generând șocuri care agravează problemele deja profunde ale economiei mondiale, adâncind criza și sporind șomajul, sărăcia și foametea.

Se știe că acest război poate avea consecințe mult mai grave decât cele pe care le suferim deja, inclusiv distrugeri masive și o criză de proporții mondiale nemaiîntâlnite până acum, deoarece poate duce la o confruntare cu arme nucleare între Rusia și Statele Unite și NATO.

Printre vocile din ce în ce mai numeroase care cer o abordare rezonabilă, o evidențiem pe cea a Papei Francisc, care cere o soluție negociată și pașnică.

Liderii politici și ai societății civile, actuali și foști parlamentari, precum și alți reprezentanți aleși în diferite țări, care au semnat acest apel, îndeamnă Rusia, Ucraina, Statele Unite și NATO să ajungă la un acord care, în primul rând, să respingă discuțiile din ce în ce mai dezinvolte despre posibila utilizare a armelor nucleare și să reafirme angajamentul fundamental al formulei Reagan-Gorbaciov din 1985, conform căruia „un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată”. Pentru a fi durabil, un astfel de acord trebuie, de asemenea, să stabilească o nouă arhitectură de securitate internațională care să recunoască și să respecte interesele legitime de securitate ale tuturor națiunilor planetei.

Recunoaștem și subliniem faptul că Rusia, la fel ca Statele Unite, NATO, Ucraina și toate țările, are preocupări legitime în materie de securitate care trebuie luate în considerare și care trebuie să devină una dintre pietrele de temelie ale noii arhitecturi de securitate. O revenire la principiile de succes ale Păcii Westfalice din 1648 – respectul pentru suveranitate, angajamentul pentru binele celuilalt și iertarea datoriilor, care împiedică o adevărată dezvoltare economică – este tipul de arhitectură pe care ne-o dorim astăzi.

Binele comun al întregii umanități este premisa obligatorie pentru binele fiecărei națiuni în parte. În acest fel, vom putea contribui la construirea unei organizații de cetățeni din toate națiunile lumii într-o acțiune colectivă globală și ne vom putea impune astfel ca o forță care să influențeze dezbaterile politice internaționale.

Facem apel la oamenii de bună credință din întreaga lume – în ciuda diferențelor noastre diverse și firești – să participe la acest proces de deliberare și de căutare a unor soluții pașnice, inclusiv la o aprofundare temeinică a politicilor economice alternative pentru a înlocui sistemul speculativ, care a generat atâta sărăcie și suferință, printr-un un sistem de producție și progres care să satisfacă nevoile unei populații mondiale în creștere.

Respingem toate încercările de limitare, intimidare sau interzicere a unui astfel de proces deliberativ. Invităm Statele Unite, NATO, Ucraina și Rusia să avanseze în direcția pe care o prezentăm în acest apel respectuos.

SEMNATARII INIȚIATORI:

Donald Ramotar (Guyana); fost președinte (2011-2015), fost deputat (1992-2011, PPP)

Helga Zepp-LaRouche (Germania); fondatoare, Institutul Schiller

Jorge Robledo (Columbia); fost senator (2002-2022, Partido Dignidad)

María de los Ángeles Huerta (Mexic); fostă membră a Congresului (2018-2021, Morena)

Dr. Kirk Meighoo (Trinidad și Tobago); fost senator independent (2004, Congresul Național Unit)

Dr. Rodolfo Ondarza (Mexic); fost deputat, Adunarea legislativă a orașului Mexico (2015-2018, PT)

Diane Sare (SUA); candidat pentru Senatul SUA din New York (2022, independent/LaRouche)

**********
SEMNĂTURI ULTERIOARE:


Bolivia

Generalul Edwin de la Fuente Jeria; fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Boliviei (2012-2013)

Brazilia

Paula Cannabrava Filho; jurnalistă, redactor la Diálogos do Sul

Columbia

Jennifer Pedraza Sandoval; membră a Congresului
Luís Eduardo Peláez; reprezentant al statului Antioquia
Leónidas Gómez Gómez Gómez; reprezentant al statului Santander Jorge Gómez Gallego; fost membru al Congresului

Diógenes Orjuela García; fost secretar general al confederației sindicale CUT

Manuel Sarmiento Arguello; consilier municipal, Bogota

Republica Cehă

Vincenzo Romanello (Republica Cehă/Italia); doctor în științe nucleare și manager de proiect, Institutul Național de Radioprotecție (SURO)

Republica Dominicană

Ramón Emilio Concepción; fost precandidat la președinție (2020)

Italia

Sergio Tancredi; fost membru al Parlamentului sicilian (2017-2022)

Antonio Ingroia; fost judecător antimafia în Sicilia; candidat la funcția de prim-ministru (2013)

Alessia Ruggeri; sindicalistă, Comitato per la Repubblica

Mexic

Benjamín Robles Montoya; membru al Congresului (2018- ); fost senator (2012-2018)

Elpidio Tovar de la Cruz; fost membru al Congresului (2003-2006)

Claudia Yáñez Centeno; fostă membră a Congresului (2014-2017)

Alberto Vizcarra Osuna; fost reprezentant al statului Sonora (1988-1991)

Dr. Sergio Pablo Mariscal Alvarado; fost primar, Ciudad Obregón (2018-2021); profesor de inginerie, Institutul Tehnologic Sonora

Emeterio Ochoa Bazúa; fost reprezentant al statului Sonora (2015-2021)

Antonio Valdez Villanueva; fost reprezentant al statului Sonora (2009-2012); subsecretar general al Confederației mexicane a muncii (CTM) din Sonora.

Țările de Jos

Dr. A. J. (Guus) Berkhout; profesor emerit de geofizică, Universitatea Tehnică din Delft; președinte CLINTEL.

Peru

Juan Pari; fost membru al Congresului (2011- 2016)

Alberto Quintanilla Chacón; fost membru al Congresului (2016-2019)

Roberto Vela Pinedo; președinte, Asociația economiștilor din Peru

Statele Unite ale Americii

Richard Black; fost senator al statului Virginia (2012-2020), fost membru al Camerei delegaților din Virginia (1998-2006)

Graham Fuller; fost diplomat american, responsabil CIA și cercetător al islamului
Dr. George Koo; consilier în afaceri internaționale, pensionar
Dr. Mohammad A. Toor; președinte al Consiliului de administrație, Congresul pakistanez american Bradley Blankenship; jurnalist
Bob Van Hee; comisar, Redwood County, Minnesota
Venezuela
Román Rojas Cabot; fost ambasador al Venezuelei la Comunitatea Europeană, Bruxelles
Emil Guevara Muñoz; fost membru al Parlamentului Americii Latine (2006-2011)
Yemen

Dr. Fouad al Ghaffari; consilier al prim-ministrului pentru chestiuni legate de țările BRICS; președinte al Parlamentului yemenit ALBRICS pentru tineret