În luna mai va sosi “momentul adevărului” privind plățile europene în ruble pentru gazele rusești
25 aprilie 2022 (EIRNS)-Revista Fortune relatează că lumea se îndreaptă spre un moment de criză în luna mai, din cauza cererii Rusiei ca “națiunile ostile” să plătească pentru gazele lor în ruble și a refuzului continuu al Comisiei Europene de a permite companiilor să facă acest lucru, pe motiv că “ar fi contrar sancțiunilor în vigoare” împotriva Rusiei. “Jocul de intimidare geopolitică ar putea duce la raționalizarea energiei în Europa”, a scris Fortune, urmată de un colaps industrial profund.
Vinerea trecută, 22 aprilie, UE a făcut o propunere privind modul în care companiile ar putea răspunde cererilor Rusiei, “dar depinde de Moscova să decidă dacă este acceptabil”, a recunoscut Fortune. “Plățile ajung la scadență în luna mai și atunci vine momentul adevărului”.
Articolul din Fortune prezintă apoi modul în care rigor mortis se va instala în economiile europene fără gazul rusesc. Ei încep prin a o cita pe Katja Yafimava, cercetător senior la Oxford Institute for Energy Studies, care a explicat că, refuzând condițiile de plată ale lui Putin și testând amenințarea acestuia de a închide robinetele, cumpărătorii europeni “ar risca în mod real să li se taie aprovizionarea”. Ce ar produce acest lucru?
Pentru început, contractele la termen pentru gazele naturale ar putea mai mult decât să-și tripleze prețul. Rezervele ar putea fi suficiente pentru scurt timp, dar la iarnă, s-ar putea dezlănțui iadul. “O astfel de explozie [a prețurilor] ar pune guvernele și băncile centrale sub presiune în timp ce încearcă să controleze inflația în creștere. Riscul este ca această criză din ce în ce mai mare a scumpirii mijloacelor de trai să se intensifice și să se răsfrângă în tulburări mai ample și într-o criză mai profundă”, potrivit Fortune.
Aceștia adaugă: “Cu mai puțin combustibil pentru generatoarele alimentate cu gaz, riscurile de pene de curent ar crește…. Germania a declanșat un plan de urgență, cu un grup operativ care se reunește zilnic pentru a monitoriza consumul și stocurile. Autoritatea sa de reglementare în domeniul energiei anchetează companiile cu privire la consumul lor pentru a ajuta la determinarea modului de distribuire a proviziilor…. Industria ar fi cea mai afectată de un plan de raționalizare.”
Cum s-ar derula lucrurile? ” La cea mai mare fabrică de produse chimice din Europa, BASF SE, se produc compuși folosiți în producția de automobile, medicamente și îngrășăminte, toate alimentate de conducte pline cu gaz rusesc. Compania avertizează că o oprire bruscă ar trimite unde de șoc în multe industrii și ar provoca daune ireversibile competitivității germane. Preocupările sunt împărtășite de companii precum producătorul de oțel Thyssenkrupp AG, producătorul auto Volkswagen AG și compania de utilități RWE AG.
‘Oprirea aprovizionării cu gaz prin conducte în acest moment ar avea consecințe dramatice’, a declarat Markus Krebber, directorul general al RWE, într-o copie pregătită pentru un discurs pentru adunarea acționarilor companiei de săptămâna viitoare. Mulți producători ‘nu ar mai putea să își opereze fabricile’.”
Fortune notează că astfel de consecințe probabile sunt motivul pentru care cancelarul german Olaf Scholz a declarat recent că o oprire a fluxurilor de gaz din Rusia ar putea însemna pierderea a milioane de locuri de muncă. În mod similar, la 22 aprilie, președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că Uniunea Europeană nu va putea supraviețui iarna viitoare fără gazul rusesc.
Efectul de domino în sectorul în curs de dezvoltare ar fi mult mai grav, relatează Fortune. “Națiunile emergente ar fi strivite de setea de energie a Europei, în special de gazul natural lichefiat, deoarece s-ar lupta să concureze la preț. Regiunea atrage deja cea mai mare parte a ofertei de rezerve de GNL din SUA și de la alți exportatori din apropiere, menținând tarifele spot pentru combustibilul super-răcit mult peste nivelul normal pentru această perioadă a anului.
“Pakistanul suferă de pene de curent în parte din cauza națiunilor europene care supralicitează această țară lipsită de bani pentru cargourile de GNL. Argentina este, de asemenea, dependentă de GNL de pe piața spot și a fost nevoită să cheltuiască sute de milioane de dolari pentru a asigura livrările pentru iarna care urmează în emisfera sudică.”