Consecințele criminale ale dictaturii climatice a UE în România

Text al unei interventii video la un seminar al mișcării BüSo din Germania, publicat de revista “Neue Solidarität” https://www.solidaritaet.com/neuesol/2021/26/bellea-noury.htm

Francisco de Goya, Saturn devorându-și fiul (1819-1823)

Alexandra Bellea-Noury, activistă de origine română din Franta, a prezentat prin video la seminarul BüSo din Germania de pe 16 iunie consecințele dezastruoase ale politicii climatice a UE în România:

Doamnelor și domnilor, mulțumesc mișcării BüSo pentru mobilizarea împotriva Green Deal, precum și publicului pentru interesul manifestat.

Pentru oamenii neștiutori, poate că Green Deal pare o idee frumoasă pe hârtie, dar în practică reiese toată nebunia. Voi încerca să vă arăt în cinci minute consecințele criminale ale politicii verzi din România. Dacă oamenii știu ce se întâmplă în România și nu se trezesc acum, mă întreb când se vor trezi? S-ar fi trezit la timp în anii ’30 și ’40?

Pentru a stabili contextul, trebuie să menționez că România nu este o țară subdezvoltată, plină de oameni săraci și subeducați. Nu! România are o tradiție tehnică și științifică solide, cu pionieri în aeronautică, fizică, spațiu, cercetare nucleară, medicină, biologie etc.

Care sunt consecințele eliminării treptate a cărbunelui și ale Green Deal în România? Iarna aceasta, așa-numita “piață liberă a energiei” a adus o lovitură locuitorilor din Deva, un oraș din vestul țării: centrala pe cărbune “Mintia”, care furnizează și căldură orașului Deva, a fost pur și simplu închisă. Nu mai îndeplinește standardele europene de mediu și, în plus, este în faliment din cauza certificatelor de carbon.

Aceasta înseamnă: 4700 de apartamente fără încălzire și apă caldă, iar iarna este frig acolo, la fel ca în Germania. Aceasta înseamnă pensionari, copii care s-au îmbolnăvit și poate au murit, Aceasta înseamnă școli și spitale închise unde, din nou, poate că au murit oameni. Într-o astfel de situație extremă, doar cei mai puternici supraviețuiesc, nu-i așa? Iar cei slabi nu au alternativă.

La sfârșitul lunii aprilie a acestui an, ca în fiecare an, centralele electrice pe cărbune din România au trebuit să își cumpere certificatele de carbon, care costă milioane de euro. Mai bine să le numim “certificate coloniale”. Unele nu au reușit și acum trebuie să plătească penalități. Probabil că și ele vor da faliment în curând. De exemplu cetrala orașului Timișoara, unde a început revoluția din 1989. Iarna viitoare ar putea fi foarte frig și aici!

Vedem, așadar, că ideologia verde este în practică sacrificarea celor săraci și a celor slabi, iar liderii UE știu foarte bine acest lucru.

În acest sistem, muncitorii care mai produc ceva și “poluează mediul”, sunt disprețuiți și sacrificați. În aprilie, minerii din Valea Jiului au fost nevoiți să organizeze zile întregi un sit-in la mină doar pentru a-și primi salariile, deoarece angajatorul lor a fost falimentat de certificatele coloniale. Unii se aflau într-o situație în care pur și simplu nu-și puteau hrăni copiii. Și asta nu e la 10.000 km distanță, ci în UE!

Deja de 19 săptămâni, energeticienii din centralele pe cărbune ale Complexului Energetic Oltenia, deținut majoritar de stat, se mobilizează pentru a obține unele drepturi sociale. Mulți dintre ei mor la locul de muncă, deoarece instrumentele sunt învechite și periculoase și conditiile grele. Sloganul lor este “Opriți genocidul social din sectorul energetic” și cer condiții de muncă mai bune și dreptul de a se pensiona mai devreme.

Aș spune că genocidul social nu afectează doar acești muncitori, ci întreaga Românie, iar UE știe acest lucru. Două județe din România vor pierde un număr deosebit de mare de locuri de muncă odată cu eliminarea cărbunelui: Hunedoara și Gorj. Un studiu realizat de departamentul științific al UE numără aproximativ 25 000 de locuri de muncă directe si indirecte în aceste regiuni carbonifere. Să nu uităm că întreaga economie de aici se bazează pe cărbune. Ce se va întâmpla cu acești oameni, unde vor dispărea ei, vor veni în Germania să culeagă sparanghel? Acest plan se mișcă foarte repede: deja astăzi, în România, s-a decis concedierea a 8000 de lucrători din această regiune. Aceasta este politica Green Deal!

În 1989, România avea 23 de milioane de cetățeni, o industrie și era independentă energetic. În 2021, au mai rămas 19 milioane, dintre care cinci lucrează în străinătate, iar de curând România și-a pierdut independența energetică din cauza tranziției energetice. Orașele cele mai depopulate sunt orașele miniere, în care s-a renunțat deja la cărbune în anii ’90 sau după 2000. Există localități în care 80% din populație mai deține încă o casă, dar lucrează în străinătate.

Exact aceasta se va întâmpla în județele Gorj și Hunedoara: depopulare masivă! Iar UE știe acest lucru. De aceea au inventat “tranziția justă”. UE oferă României 1,95 miliarde de euro, ceea ce este ridicol când ne gândim că România pierde o capacitate de producție de energie de cel puțin 4500 MW. Planul include recalificarea forței de muncă, renovarea locuințelor etc. Întreb: ce ar trebui să facă acești oameni recalificați atunci când economia a fost pusă la pămînt?

Organizațiile de mediu, cum ar fi Greenpeace sau Bankwatch, pe care Germania o finanțează, joacă rolul de polițiști prietenoși, deoarece inițiază procese împotriva a tot felul de proiecte de infrastructură, chiar și a barajelor hidroelectrice ecologice, iar apoi susțin povestea “tranzitiei juste” a UE.

În concluzie, voi spune că exemplul României face consecințele acestei politici foarte clare: depopulare. UE știe acest lucru și nu mai există nicio scuză pentru a duce la indeplinire politica criminală a Green Deal.

Vă spun că acest lucru nu va putea continua așa. În Polonia, de exemplu, există proteste unitare ale sectorului energetic împotriva acestei politici a UE, iar în România nimeni din aceste regiuni carbonifere nu mai crede în povestea cu tranziția energetică și există, de asemenea, mișcări spontane.

Noi, europenii, trebuie să ieșim împreună din Green Deal și să ne recâștigăm dreptul la dezvoltare! Vă mulțumesc!