Congresul SUA a votat o rezoluție pentru ca NATO să conducă guvernele.

12 aprilie 2022 (EIRNS)
Ideea este de a crea o structură NATO pentru a supraveghea guvernele în numele “democrației”, unificând funcțiile militare ale NATO cu mobilizarea ONG-urilor pentru “democrație”.

Potrivit inițiatorilor săi, intenția principală a rezoluției fără caracter obligatoriu H. Res. 831, adoptată săptămâna trecută de Camera Reprezentanților, care exprimă “sprijin fără echivoc” pentru NATO, a fost de a sprijini ideea ca NATO să înființeze un “Centru pentru Reziliență Democratică”, pentru o viitoare Adunare Parlamentară NATO care va avea loc la Atena, în Grecia. Congresmanul democrat Gerry Connolly (VA), actualul președinte al Adunării Parlamentare a NATO (AP), și congresmanul republican Michael Turner (OH), fost președinte al AP NATO, au inclus în rezoluția lor cererea ca un astfel de centru să fie înființat la sediul NATO. Doar 63 de republicani au votat împotriva rezoluției; toți ceilalți au mers cum bate vântul.

Așadar, despre ce este vorba în acest “Centru de Reziliență Democratică”? Connolly a explicat în comunicatul de presă din 5 aprilie, că NATO trebuie să “operaționalizeze” angajamentul său față de “democrație”. Deoarece NATO nu are în prezent niciun mijloc formal de a pune în aplicare acest lucru, susține el, are nevoie de o divizie sau de o unitate dedicată democrației, așa ca cele pentru alte “provocări de securitate”, cum ar fi apărarea colectivă, terorismul, războiul hibrid, cyber, schimbările climatice etc. Connolly a propus pentru prima dată acest lucru în 2019, iar în 2020 Grupul independent de experți privind NATO a recomandat în raportul său către secretarul general al NATO crearea acestei divizii.

Ideea este în mod clar de a crea o structură NATO pentru a supraveghea guvernele în numele “democrației”, unificând funcțiile militare ale NATO cu mobilizarea ONG-urilor pentru “democrație”.

Obiectivele declarate ale “Centrului pentru Reziliență Democratică” propus vor fi, potrivit lui Connolly, “monitorizarea și identificarea provocărilor la adresa democrației, a drepturilor omului și a statului de drept în rândul statelor membre, partenere și aspirante….; să acorde o atenție constructivă amenințărilor la adresa principiilor democratice, cum ar fi erodarea independenței judiciare sau subminarea supravegherii civile a armatei și, la cerere [sic! ], să formuleze recomandări de remediere”; și “să colaboreze cu organizațiile de promovare a democrației pentru a ajuta guvernele să elaboreze legi, politici și instituții pentru a preveni și combate corupția, pentru a îmbunătăți integritatea alegerilor și pentru a face față altor provocări de guvernare care subminează democrația și fac statele membre vulnerabile la influențe externe maligne”.

https://connolly.house.gov/news/documentsingle.aspx?DocumentID=4509