Solul continuă să se miște sub Petrodolar

11 aprilie 2022 (EIRNS) – Livrările de petrol rusesc către țările asiatice au fost cu 300.000 de barili pe zi mai mari decât în ultimii doi ani, ajungând la 1,7 milioane de barili pe zi în martie; aceasta înseamnă China, India, Coreea de Sud și Japonia, (Japonia a impus între timp un embargo asupra petrolului rusesc în aprilie). CNBC a relatat de la o sursă din industrie că India a importat 6 milioane de barili din Rusia în martie, ceea ce este egal cu jumătate din importurile sale pentru tot anul 2021. Importurile de petrol ale Chinei din Rusia au fost de fapt mai mici decât în anii precedenți în ianuarie-februarie, potrivit OilPrice.com, care a precizat că China ia măsuri drastice împotriva micilor rafinării cunoscute acolo sub numele de “ceainării”, care au luat o cotă din piață și care au tendința de a fi poluante și ineficiente. Cu toate acestea, acum că China plătește petrolul rusesc în yuani și cu reducerea de 30 de dolari a prețului rusesc față de prețul țițeiului Brent, China importă și ea la niveluri semnificativ mai mari decât înainte de război.

Exporturile de petrol ale Rusiei către Europa au scăzut într-o măsură mai mare, aproximativ 500.000 bpd în lunile martie și aprilie, prin “autosancționarea” marilor companii petroliere europene și a altor companii. Astfel, Ministerul rus al Energiei susține, potrivit Bloomberg News, că producția totală de petrol a Rusiei a scăzut cu aproximativ 5%, la o medie de 1,436 milioane de tone/zi în prima săptămână din aprilie. Articolul Bloomberg a recunoscut, totuși, că porțile sunt deschise și că tot mai mult petrol rusesc va ajunge în țările asiatice.

Plățile vor fi în mare parte în yuani. Moneda chineză crește foarte rapid în conturile întreprinderilor rusești din băncile rusești, multe dintre acestea au asistat la o creștere de patru până la zece ori a numărului de conturi în yuani în ultima lună, potrivit Business Insider. Prin urmare, potrivit consultantului financiar rus Yugar Aliyev, citat în Kommersant, yuanul va înlocui dolarul (pentru firmele rusești) “nu numai … în decontările cu China, ci va deveni și un mijloc mai fiabil de decontări internaționale pentru companiile rusești”.

Între timp, marele producător de petrol, Iranul, ar vrea să facă comerț și să stabilească prețul petrolului după modelul Rusiei. New Indian Express relatează, fără a-și cita sursele, că Iranul se pregătește să își vândă petrolul pentru plata în propria monedă, rialul, și va stabili un raport “atractiv” între rial și aur pentru a face acest lucru posibil. Se presupune că va face acest lucru în modul în care a procedat banca centrală a Băncii Rusiei, oferindu-se să cumpere aur la un preț în riali care este ușor mai mic decât prețul actual în dolari, trăgând în sus valoarea rialului în raport cu aurul, dacă reușește să obțină vânzarea de aur în aceste condiții. Acest lucru ar putea face din rial o monedă mai puternică decât dolarul pentru achiziționarea de petrol din Iran.