Rezumatul conferinței internaționale a Schiller Institute de la 9 aprilie 2022: o nouă arhitectură de securitate și dezvoltare pentru toate națiunile

Aprilie 2022

Câteva mii de oameni de pe patru continente, din peste 65 de țări au putut asista pe 9 aprilie pe Zoom și Youtube la conferința Schiller Institute pentru o nouă arhitectură de securitate și dezvoltare. Acest eveniment pentru moment unic va fi urmat de altele de acest tip pentru a crea o dinamică, un dialog, care să pună capăt pericolului de război mondial si care să pună bazele unei noi paradigme de relații internaționale bazate pe cooperare si dezvoltare mutuală.

Iată un rezumat video de 30 de minute ale celor peste 7 ore de dezbateri. (în engleză)

Iată un rezumat în scris:

I. SESIUNEA PLENARĂ

Helga Zepp-LaRouche, președintă a Schiller Institute: « Ceea ce ne reunește astăzi aici, împreună cu participanți din peste 60 de țări de pe patru continente, este faptul că suntem extrem de îngrijorați de faptul că însăși existența umanității este în mare pericol. Scopul conferinței noastre este de a trezi forțe sociale din ce în ce mai mari din întreaga lume care să înțeleagă că din cauza pericolului confruntării strategice care escaladează, în curând ar putea avea loc un conflict militar total între NATO și Rusia, care ar putea duce la un război mondial, ceea ce, după toate probabilitățile, ar însemna anihilarea omenirii într-o iarnă nucleară. Prin urmare, scopul conferinței noastre este de a demonstra în cel mai puternic mod posibil că există o alternativă imediat accesibilă, o nouă paradigmă, care poate îndepărta această amenințare mortală și poate deschide o nouă eră a istoriei umane, în coeziune cu adevărata natură a omenirii, singura specie cunoscută până acum capabilă de rațiune.

Acest pericol de război nu a început la 24 februarie a acestui an. Așa cum regretatul meu soț Lyndon LaRouche a prevăzut cu clarviziune în august 1971, după ce Nixon a înlocuit cursul de schimb fix al sistemului Bretton Woods cu un curs de schimb fluctuant, continuarea acestei politici monetariste – dacă nu va fi corectată – va duce inevitabil la un nou fascism și la un nou război mondial. Și iată, 50 de ani mai târziu, exact unde ne aflăm acum. »

Excelența Sa Anatoly Antonov, Ambasadorul Federației Ruse în Statele Unite ale Americii și-a exprimat recunoștința față de dna LaRouche și față de Institutul Schiller pentru că au oferit această oportunitate, în mijlocul unei rupturi aproape totale a relațiilor, de a aborda rolul Rusiei în lumea de astăzi. El a spus că pacea universală și dezvoltarea promovate de Carta ONU după cel de-al Doilea Război Mondial au fost distruse în mod sistematic de Războiul Rece, de demonizarea Rusiei ca “imperiu al răului” și de faptul că SUA și-au imaginat că ar fi “învingătorii” Războiului Rece, inventând o “ordine bazată pe reguli” care să înlocuiască dreptul internațional. Multiplele faze de expansiune a NATO, ignorând protestul constant al URSS și apoi al Rusiei, au dus la emiterea de către Rusia a două propuneri de tratate anul trecut, pentru acorduri de securitate indivizibilă pentru toate țările și neutralitate pentru Ucraina. Acestea au fost total ignorate de SUA și NATO. Rușii nu vor uita niciodată cele 27 de milioane de oameni uciși în războiul cu Germania nazistă – iar faptul de a vedea armamentul care este desfășurat astăzi la granițe și sprijinul deschis al Occidentului pentru neonaziștii din Ucraina a devenit intolerabil.

Ambasadorul Antonov a reamintit cooperarea dintre SUA și URSS în înfrângerea flagelului nazismului în cel de-al Doilea Război Mondial și s-a angajat să colaboreze cu Institutul Schiller pentru a restabili acest tip de cooperare astăzi, pentru a face față provocărilor globale cu care se confruntă omenirea. El a declarat că Federația Rusă ar putea coopera cu SUA pe toate subiectele strategice ca, de exemplu, lupta împotriva coronavirusului, schimbările climatice, zona arctică, cibersecuritatea, exporarea spațială etc.

Unul dintre co-organizatori a fost Sam Pitroda, care este o figură politică indiană foarte cunoscută. A fost consilier al guvernului Rajiv Gandhi și este bine cunoscut ca inventator în domeniul IT din India. El a vorbit despre necesitatea absolută de a avea o reproiectare completă a lumii în tradiția Mișcării de Nealiniere. Sam Pitroda, a amintit nevoia de a crea o nouă paradigmă de relații internaționale și de a « duce omenirea la un alt nivel ». Aceasta nu se va face printr-un singur eveniment, ci prin crearea unei dinamici, a unui proces. Apoi a vorbit dl Jay Naidoo, care a fost ministru în guvernul Mandela din Africa de Sud, care a adus, de asemenea, punctul de vedere al Mișcării de Nealiniere.

Chen Xiaohan de la Asociația populară chineză pentru pace și dezarmare a prezentat un îndemn înflăcărat pentru realizarea ideii lui Xi Jinping de o “comunitate cu un viitor comun pentru omenire”, citând un proverb chinez: “Spiritul public îi va conduce pe toți cei de sub cer atunci când Marea Cale [Da Dao] va prevala ».

Alessia Ruggeri, purtătoare de cuvânt a Comitato per la Repubblica, sindicalistă (Italia) a evidențiat ipocrizia puterilor occidentale care cer pacea în timp ce alimentează focul războiului prin livrări masive de arme către Ucraina. Ea a descris prăbușirea economică a fabricilor și a familiilor din Italia în timp ce cresc cheltuielile militare și a cerut ca noi toți să luptăm pentru cooperare atât cu Rusia, cât și cu SUA.

II. ECONOMIE

Dennis Small, editor ibero-american, EIR, SUA, a prezentat noul “Plan LaRouche pentru o nouă arhitectură economică internațională” al Institutului Schiller și a vorbit despre potențialul țărilor din “Triunghiul strategic” – China, Rusia și India – care l-ar putea implementa. Acestea au 38% din populația lumii, produc 42% din grâu, 66% din oțel etc. Dar ele vor trebui să încheie un acord privind ratele de schimb fixe între ele și să ia măsuri de control al capitalului și al schimburilor. Mai presus de toate – el i-a citat pe Lyndon LaRouche și pe Alexander Hamilton – un nou acord monetar trebuie să se se bazeze pe o intenție comună de a genera credite pentru o productivitate economică fizică mai mare pe termen scurt și pentru mai multe generații.

Prof. Justin Yifu Lin, decan, Institutul de Noua Economie Structurală; decan, Institutul de Cooperare și Dezvoltare Sud-Sud; decan onorific, Școala de Dezvoltare Națională, Universitatea din Beijing, a explicat că China a înțeles că este obligată, în calitate de mare putere economică, să contribuie la dezvoltarea lumii și că intenționa să facă acest lucru prin intermediul sistemului existent de dolari – instituții internaționale, FMI, Banca Mondială și așa mai departe. Dar acestea, de-a lungul anilor, nu au reușit să facă să treacă un număr semnificativ de națiuni cu venituri mici la statutul de națiuni cu venituri medii sau națiuni cu venituri medii la statutul de națiuni cu venituri ridicate. Conform proverbului chinezesc, “Dacă vrei să devii bogat, construiește mai întâi drumuri”, China a dezvoltat proiecte de infrastructură și a lansat Inițiativa « O Centură, o Rută », pentru țările în curs de dezvoltare. Lin a declarat că principalul “obiectiv de dezvoltare durabilă” este “să oferim locuri de muncă decente oamenilor”, iar acest lucru necesită în primul rând o infrastructură bună.

Dr. George Koo, consultant în afaceri; președinte, Fundația Burlingame, SUA, a susținut că sistemul de rezerve în dolari este, de fapt, muribund, deoarece “sancțiunile lui Biden înseamnă moartea dolarului”; încrederea în Statele Unite este pusă sub semnul întrebării. Doar o mică parte a națiunilor din lume s-au alăturat acestor sancțiuni și, chiar înainte de războiul din Ucraina, a existat o mișcare de îndepărtare de dolar ca rezervă; acum “nebunia lui Biden” va prăbuși economiile NATO.

Doi lideri ai unuia dintre sindicatele naționale din Columbia, CTU USCTRAB, au contribuit la discuție. Unul dintre ei, Pedro Rubio, a descris modul în care, cu infrastructura Inițiativei « O Centură, o Rută » care pătrunde în America de Sud și cu tehnologiile agricole moderne, Columbia, cu o populație de 49 de milioane de locuitori, ar putea hrăni 75-80 de milioane de oameni și a arătat alte exemple pentru cum “să prevenim înfometarea unui miliard de oameni”. Colegul său Fraydique Gaitán, președintele confederației sindicale, a vorbit, de asemenea, despre menținerea omului în centrul tuturor considerentelor economice, la fel ca și celebrul jurnalist indian Saeed Naqvi, care a călătorit și a realizat reportaje în 110 țări și a văzut cum mass-media a devenit, de-a lungul deceniilor, din ce în ce mai polarizată și mai mincinoasă. “Când izbucnește războiul, adevărul este prima victimă”, a citat el pe Eschil.

III. SECURITATE

În deschiderea dezbaterii, Jacques Cheminade, președintele partidului francez Solidarité et Progrès, a prezentat Pacea Westfalică din 1648, care a pus capăt la 150 de ani de războaie și atrocități în Europa, ca o sursă de inspirație necesară pentru asigurarea unei orânduiri de pace durabilă pe planetă. Pacea Westfalică a fost obținută printr-o schimbare în gândirea vremii, aplicând agapē – iubirea exprimată ca bunăvoință creatoare și izbăvitoare față de toți oamenii – pentru a crea ordinea superioară necesară a relațiilor dintre state și ființe umane, a argumentat el. Primul dintre cele trei principii de bază ale Păcii Westfalice – că fiecare parte trebuie să caute să asigure beneficiul celeilalte – este antiteza geopoliticii! Cel de-al doilea, acordul privind grațierea perpetuă a tuturor atrocităților comise în trecut, exemplifică capacitatea umanității de a imagina și apoi de a crea un viitor eliberat de autodistrugerea trecutului. Din cel de-al treilea principiu, acela de a inversa ruina economică în care toți au fost reduși, inclusiv prin moratorii asupra datoriilor odioase, au apărut noi școli de gândire economică în care guvernul este responsabil pentru promovarea îmbunătățirii economice prin dezvoltare științifică și tehnologică.

Ar fi o greșeală mortală să respingem aceste principii bazate pe iubire ca fiind utopice, a avertizat el; ele sunt calea spre pace.

Diogène Senny, președintele Ligii Panafricane UMOJA, Congo, a adus în discuție fragmentarea, jafurile, haosul și războaiele impuse Africii prin mai mult de două secole de geopolitică imperialistă occidentală care a împărțit continentul în zone de influență și “spații vitale”. El a susținut că crearea Statelor Unite ale Africii de către noile generații de tineri africani va permite continentului african să se elibereze de geopolitică și să contribuie la realizarea unei ordini mondiale generale multilaterale, nealiniate și la propria Renaștere. Continentul african va participa la realizarea unei noi ordini globale în care dreptul oamenilor la energie, hrană și apă să fie asigurat.

Caleb Maupin, fondator și director al Center for Political Innovation, SUA a susținut că, dacă majoritatea familiilor americane care suferă de mizerie economică ar putea vedea ceea ce realizează Asia, care construiește căi ferate și proiecte de mare viteză, ar cere ca SUA să coopereze cu Rusia și China pentru a construi astfel de proiecte peste tot! El s-a identificat ca fiind socialist, dar a susținut că americanii (și nu numai) ar trebui să fie uniți, nu pe baza faptului că ar fi de “dreapta” sau de “stânga”, ci pe baza a ceea ce sunt oamenii și a programelor economice pe care le oferă.

Maupin a mulțumit Institutului Schiller pentru că organizează conferințe care aduc împreună oameni cu viziuni diferite asupra lumii și a recomandat cu entuziasm oamenilor să citească scrierile lui Lyndon LaRouche, un mare “vizionar” și sursă de inspirație care ar trebui dezvinovățit.

Mike Callicrate, lider de fermieri americani, a abordat criza alimentară creată de un sistem mondial caracterizat de carteluri și de o concentrare tot mai puternică a bogăției, care îi ruinează pe fermieri, pe muncitorii imigranți maltratați în fabricile de prelucrare și pe consumatori deopotrivă. “Era cartelurilor s-a încheiat – mai mulți fermieri suverani, hrană pentru toți – dublați producția mondială de alimente”, a fost mesajul său.

Să ne luptăm pentru a pune capăt acestei situații insuportabile, cu optimismul de care am dat dovadă astăzi, a spus Cheminade în încheierea dialogului.

IV. DEZVOLTARE

Ultima parte a conferinței Institutului Schiller a avut ca temă nevoia urgentă de dezvoltare pentru toate națiunile de pe Pământ. Dennis Speed, un lider al mișcării LaRouche, și-a început prezentarea prezentând Comitetul pentru Coincidența contrariilor inițiat de către fondatoarea Institutului Schiller, Helga Zepp-LaRouche, și de către fostul medic chirurg general al Statelor Unite, Joycelyn Elders. Dezvoltarea umană depinde de o asistență medicală adecvată pentru toată lumea. Un sistem de sănătate necesită apă curată, canalizare, transport și energie pentru un sistem funcțional de spitale care să funcționeze ca spitale didactice.

Speed a făcut referire la rolul campaniei “Poor People’s Campaign” din 1968 a Dr. Martin Luther King Jr., când acesta le-a reamintit ascultătorilor importanța de a se îngriji de cei mai slabi, așa cum o fac pentru Cel Atotputernic.

Helga Zepp-LaRouche, președintă a Schiller Institute a explicat Operațiunea Ibn Sina, pe care a lansat-o ca răspuns la distrugerea genocidară a Afganistanului după august 2021, când trupele americane și NATO s-au retras, tăind total finanțarea externă care susținuse țara în timpul celor 20 de ani de ocupație militară, și chiar au impus noi sancțiuni. Dincolo de aceasta, SUA și alte agenții au blocat accesul afganilor la rezervele sale de 9 miliarde de dolari care erau depuse în conturile bancare ale Rezervei Federale americane și ale altor țări. Ca urmare, 23 de milioane de afgani sunt în pericol de a muri de foame, iar 98% dintre ei sunt în “nesiguranță alimentară”. Din 7 milioane de copii, peste 50% sunt în pericol de moarte.

Conștientă că trebuie să adune forțe din întreaga lume pentru a preveni un dezastru, Helga a făcut apel la legendarul medic Ibn Sina (avicenna), care a fost cel mai avansat medic al lumii acum 1.000 de ani. Tatăl său s-a născut în actualul Afganistan, iar el în actualul Uzbekistan. Lucrările lui Ibn Sina despre medicină au fost folosite pe scară largă în Asia de Vest și în Europa până în secolul al XVIII-lea. Printre descoperirile sale s-a numărat faptul că molimele pot fi prevenite prin carantină. Munca sa a depășit sfera medicinei, ajungând să studieze și alte domenii ale filozofiei. Ideea lui Zepp-LaRouche este că reamintirea afganilor și a vecinilor lor că un geniu de acest calibru și-a avut originea în patria lor poate inspira optimismul necesar pentru a depăși situația care li se impune acum.

Daud Azimi, de la Frontul Național pentru Pace din Afganistan, a prezentat un raport privind dificultățile cu care se confruntă în continuare Afganistanul. Există diferite grupări etnice, unele provenind din țări învecinate, care se află în conflict. Guvernul interimar al talibanilor dispune de puține resurse și nu este recunoscut de alte guverne, astfel încât situația rămâne foarte dificilă.

Princy Mthombeni, fondatoare a Africa4Nuclear, Africa de Sud a făcut o prezentare pasionată despre campania pentru a aduce întreaga Africă în era nucleară, o energie  modernă și abundentă. Ea și-a descris copilăria. La vârsta de nouă ani, se trezea înainte de răsărit și mergea pe jos 3 km pentru a aduce apă pentru familie. Nu aveau electricitate. Pe măsură ce a crescut, a auzit povești despre incendii provocate de lumânări sau alte dezastre, uneori soldate cu decese, din cauza acestor metode primitive.

În prezent, ea lucrează la promovarea dezvoltării energiei nucleare. Chiar și Africa de Sud, care are o centrală nucleară funcțională de aproape 40 de ani, suferă de o lipsă disperată de energie și, prin urmare, de orice. aceasta nu este o situație naturală, ci o situație creată de om. În prezent, Ghana, Kenya, Nigeria, Zambia și Niger evaluează construcția de centrale nucleare, iar Africa de Sud intenționează să construiască mai multe. Ea a descris modul în care mulți “experți” au explicat că africanii nu ar fi capabili să folosească energia nucleară. Răspunsul ei a fost să le reamintească faptul că Africa are în prezent aproximativ 1,5 miliarde de locuitori și că se îndreaptă spre o populație mai mare. Ea își propune ca aceasta să fie alimentată cu energie nucleară și ar fi fericită să-i vadă pe europeni mergând pe aceeași cale.

În cadrul discuției, ea și-a exprimat suspiciunea față de entuziaștii luptători împotriva “schimbărilor climatice” care descurajează energia nucleară, deși aceasta este 100% fără emisii de carbon și, prin urmare, ar trebui să fie excelentă pentru a face față schimbărilor climatice.

Helga Zepp-Larouche a concluzionat spunând « Propunerea Chinei pentru o aliniere a Inițiativei Belt and Road, a programului american Build Back Better World și a programului Global Gateway al UE poate deveni o dinamică de dezvoltare reală care să stea la baza arhitecturii de securitate globală. Ucraina, în loc să fie carnea de tun într-o confruntare geopolitică, poate fi puntea de legătură între Europa și națiunile eurasiatice. »

Chiar și o lume multipolară implică pericolul unei confruntări geopolitice. Avem nevoie de o schimbare dramatică și bruscă în modul în care ne organizăm treburile. Aceasta trebuie să înceapă cu o conștientizare onestă, explicită, a faptului că o continuare a politicilor actuale riscă să aducă un conflict nuclear, în care nu ar exista niciun câștigător. 

Helga Zepp-LaRouche a încheiat conferința, explicând cum vom extinde influența Institutului Schiller. Începeți prin a conștientiza că “nu putem avea un război nuclear”. Apoi, detaliați ce înseamnă să dezvoltăm pașnic resursele de care avem nevoie. Ea a subliniat prelegerea lui Friedrich Schiller “De ce ar trebui să studiem istoria universală”. [https://archive.schillerinstitute.com/transl/Schiller_essays/universal_history.html] În aceasta, el diferențiază studenții gânditori, filosofi, de masa de “erudiți pentru pâine”, care studiază doar pentru ceea ce pot obține